Očekivanja Obame
0

Odobrenje plana ekonomske obnove za mjesec dana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako se nada da će Kongres odobriti obiman plan ekonomskog oporavka od 825 milijardi dolara za manje od mjesec dana, dodavši kako vjeruje da će zemlja izaći prosperitetnija iz aktuelne krize.

"Drago mi je što mogu najaviti da obje stranke u Kongresu aktivno rade na tom planu i nadam se da će ga donijeti za manje od mjesec dana", rekao je Obama u prvom sedmičnom radijskom obraćanju kao predsjednik.

Predsjednik je upozorio da se ekonomski problemi neće riješiti za kratko vrijeme. Međutim, vjeruje da jedna smjela akcija može pomoći zemlji da stane na noge.

"Ako djelujemo kao građani, a ne kao pristalice, i počnemo ponovo raditi na tome da obnovimo Ameriku, onda vjerujem da ćemo izaći iz ovog strašnog perioda jači i prosperitetniji nego smo bili ranije", rekao je predsjednik.

Obama se u petak sastao s najvišim demokratima i republikancima u Kongresu, i ujedno upozorio da se američka ekonomija suočava sa dosada neviđenom krizom, dodavši da očekuje da njegov novi plan stvori tri do četiri miliona novih radnih mjesta.

On je naglasio potrebu za većom transparentnošću kako bi se osiguralo da se novac za spašavanje ekonomije koristi na odgovarajući i najbolji način.