Slučaj Karadžić
0

Odobreni podaci o sporazumu iz Beograda

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivšem predsjedniku Republike Srpske, haškom optuženiku Radovanu Karadžiću u ponedjeljak su odobreni podaci o sporazumu sa američkim diplomatom Richardom Holbrookeom, uz uslov da se te informacije ne objavljuju bez izričite saglasnosti SAD.

Karadžić je zahtijevao ove dokumente američke vlade jer, kako tvrdi, sadrže Holbrookeova obećanja u vezi s njegovim hapšenjem ili gonjenjem. Sastanak na koji se Karadžić poziva dogodio se u julu 1996. uz prisustvo bivšeg predsjednika tadašnje Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Holbrooke, američki diplomata koji je posredovao u okončavanju rata u BiH potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, više puta je, od jula 2008. kada je bivši lider bosanskih Srba uhapšen, negirao navodne tajne dogovore o njegovom imunitetu.

Karadžić je tražio i dozvolu da njegov savjetnik Peter Robinson intervjuiše diplomatu Philipa Goldberga, za kojeg kaže da je bio jedan od Holbrookeovih pratilaca na sastanku u Beogradu, saznaje Reuters.

Otkako je doveden u Haški sud, Karadžić je odlučio da će se sam braniti, a optužbe protiv njega uključuju one za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Među njima su i optužbe za masakr nad 8.000 muslimanskih civila u Srebrenici.

Karadžić se na sudu izjasnio da nije kriv.