Vatikan
0

Odobrena beatifikacija kontroverznog pape Pija XII

SRNA
Papa Benedikt Šesnaesti potvrdio je danas ukaz o priznavanju "herojskih vrlina" kontroverznog pape iz vremena Drugog svjetskog rata Pija Dvanaestog, što znači da on u budućnosti može biti proglašen za sveca.

Jevrejske grupe optužile su Pija da je ignorisao holokaust i zatražile od pape da zamrzne ovaj proces dok se ne prouči još dokumenata o Drugom svjetskom ratu.

Benedikt je odobrio Piov status "velečasnog", što znači da su preostala još dva koraka do njegove beatifikacije.

Papa Benedikt potvrdio je status velečasnog i svom prethodniku na čelu Katoličke crkve Jovanu Pavlu Drugom, saopštio je Vatikan.

Benedikt je pokrenuo proces beatifikacije Ivana Pavla samo dva mjeseca poslije njegove smrti 2005. godine, a ova procedura obično traje decenijama ili vijekovima.

Posljednja faza beatifikacije jeste dokaz o čudu, obično u formi medicinskog izlječenja bez naučnog objašnjenja, koje razmatra nekoliko komisija.

U slučaju Ivana Pavla, razmatra se slučaj francuske časne sestre koja je izliječena od Parkinsonove bolesti 2005. godine.

Komentatori dešavanja u Vatikanu očekuju da će papa Benedikt potvrditi proglašenje Ivana Pavla u aprilu sljedeće godine, na dvogodišnjicu njegove smrti, ili u oktobru, na godišnjicu njegovog stupanja na čelo Katoličke crkve 1978. godine.