SAD
0

Odobren početak prvog suđenja u Guantanamu

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Američki okružni sudac u Washingtonu u četvrtak je odlučio da prvo suđenje za ratne zločine u bazi Guantanamo na Kubi, u kojem je optuženik Salim Hamdan, bivši vozač Osame bin Ladena, može početi iduće sedmice.

Sudac James Robertson odobrio je zahtjev ministarstva pravosuđa za početak suđenja 21. jula, te odbacio zahtjev Hamdanovih branitelja za odgodu suđenja, dok se ne riješi njihov prigovor u kojem osporavaju cijeli sustav suđenja pred vojnim komisijama, pozivajući se na junsku odluku Vrhovnog suda, izvijestili su američki mediji.

Sudac Robinson je u odluci utvrdio kako Hamdanovi odvjetnici nisu uspjeli dokazati da bi njihovom branjeniku bila nanesena nepopravljiva štete ako suđenje počne prije nego što se odluči o njihovom prigovoru na sustav vojnih komisija.

"Hamdan se treba suočiti s vojnom komisijom koju je oblikovao Kongres, na temelju smjernica Vrhovnog suda", zaključio je Robertson.

Vrhovni sud je u junu zatočenicima u Guantanamu priznao temeljna ustavna prava, uključujući pravo da pred američkim sudovima osporavaju osnove svog pritvaranja. Odvjetnici ministarstva pravosuđa tvrdili su da Hamdanova obrana može osporavati cijeli sustav, tek nakon dovršetka suđenja.

Salim Hamdan, bivši vozač i tjelohranitelj Osame bin Ladena u Afganistanu, bit će prvi zatočenik kojem će se suditi pred vojnim sudom u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

U zatvoru u Guantanamu, osnovanom u januaru 2002. godine za osumnjičene za terorizam nakon napada na SAD 11. septembra 2001., trenutačno se nalazi oko 265 zatočenika, od koji je 80 predviđeno za suđenje.

Hamdanovi odvjetnici su osporavali i prvobitni sustav vojnih sudova koji su trebali procesuirati zatočene u Guantamanu. Vrhovni sud je 2006. godine prihvatio njihove argumente i ukinuo taj sustav.

Bushova administracija je potom ujesen 2006. kroz Kongres, u kojem su republikanci još imali većinu, progurala zakon kojim je uveden sadašnji sustav vojnih komisija.

Suđenje Hamdanu, prenosi Hina, počet će u ponedjeljak 21. jula u posebno izgrađenoj sudnici u sklopu zatvora u Guantanamu.