Rusija za Srbiju
0

Odobren kredit od oko milijardu dolara

SRNA
Rusija će odobriti Srbiji kredit koji bi mogao iznositi milijardu dolara, a koji će biti upotrijebljen prvenstveno za pokrivanje deficita srpskog budžeta, izjavio je danas ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

"Dogovorili smo se da Srbija dobije kredit", izjavio je ruski ministar prilikom odlaska u Istambul.

On je precizirao da će to poslužiti da se pokrije deficit srpskog budžeta od 350 miliona dolara i da će ostalo biti investirano u infrastrukturu, a posebno u izgradnju metroa i periferije Beograda - prenosi agencija Interfaks.

Prema Kudrinovim riječima, iznos i uslovi pod kojima će kredit biti odobren biće preciznije utvrđeni tokom naredne dvije sedmice.

Ova najava o kreditu dolazi u vrijeme posjete srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića Moskvi.

Jeremić će se tokom današnje posjete Moskvi sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim i predstavnicima predsjedničke administracije u okviru završnih priprema za organizaciju posjete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu.

Srpski ministar je u današnjem intervjuu za ruski dnevnik "Komersant" izjavio da očekuje da će Rusija odobriti finansijsku pomoć njegovoj zemlji.

"Očekujemo pozitivan odgovor Moskve. Tokom posjete predsjednika Dmitrija Medvedeva razgovaraćemo o konkretnim pitanjima vezanim za ovu pomoć a posebno što se tiče investiranja u infrastrutkuru u Srbiji", izjavio je Jeremić.