Hugo Chavez
0

Odnosi sa SAD-om neće biti bolji s Obamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u srijedu uvečer da se odnosi s Washingtonom neće popraviti ni ako demokratski kandidat Barack Obama pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru.

Agencija Reuters je prenijela da je Chavez svojim sljedbenicima rekao da ne gaje nadu kako će se odnosi sa SAD-om poboljšati ako Obama bude izabran za predsjednika, ocijenivši da nema velike razlike između njega i republikanskog kandidata Johna McCaina.

Chavez, neumorni kritičar američke vanjske politike i predsjednika Georgea W. Busha, zalaže se slabljenje uticaja SAD-a i tu naciju naziva "imperijem".

"Oba kandidata za američkog predsjednika podjednako nas napadaju, oni nas napadaju braneći interese imperija", rekao je Chavez na skupu članova svoje socijalističke stranke.

"Nemojmo se zavaravati - to je imperij, a imperij mora pasti. To je jedino rješenje", istaknuo je predsjednik Venecuele.

Barack Obama je ranije tokom svoje kampanje izjavljivao da bi bio spreman sresti se i razgovarati sa Chavezom. U posljednje vrijeme, međutim, on venecuelanskoga ljevičarskog čelnika naziva neprijateljem SAD-a i zalaže se da mu budu uvedene sankcije.

S druge strane, i Chavez je svojevremeno izražavao nadu da će kraj Bushove administracije dovesti do otopljavanja odnosa između dvije zemlje, podsjeća Reuters.