David Miliband
0

Odnosi NATO-Rusija neće biti kao ranije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband ocijenio je u četvrtak da odnosi između NATO-a i Rusije neće biti "kao ranije" nakon rusko-gruzijskoga sukoba, zalažući se pritom za obnovu odnosa Vijeća NATO-Rusija.

"Vjerujem da je važno uspostaviti Vijeće NATO-Rusija" jer nam ono omogućava da direktno komuniciramo s Rusima o našim problemima i da "zajednički razmatramo zajedničke probleme na Zapadu i u Rusiji", rekao je Miliband po dolasku u sjedište NATO-a u Bruxellesu.

"O pitanjima kao što je Afganistan, NATO i Rusija imaju razloga da zajednički rade", rekao je on, upravo pred početak sastanka ministara vanjskih poslova Saveza kojem prvi put prisustvuje i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Međutim, naglasio je šef britanske diplomatije, odnosi s Moskvom su "temeljno izmijenjeni" ruskom intervencijom protiv Gruzije.

"Ova kriza, koja je dovela do šestomjesečnog zamrzavanja odnosa između Moskve i Saveza, izazvala je mnoge strahove vezano za stav Rusije prema svojim susjedima", naglasio je Miliband.

"Stvari neće biti kao ranije. Svjesni smo nedavne historije. Zadržat ćemo naš jak angažman kako bismo odbranili teritorijalni integritet Grizije", dodao je on.

To također dokazuje da "mi nećemo nikada tražiti da izoliramo Rusiju, ali Rusija može izolirati samu sebe". Na primjer, ona je priznala Abhaziju i Južnu Osetiju, gruzijske secesionističke regije, "ali je niko više nije slijedio", naglasio je Miliband.