Ruski premijer Putin
0

"Odmazda za napad na aerodrom Domodedovo neizbježna"

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u utorak da je "odmazda neizbježna" za bombaški napad na moskovski aerodrom Domodedovo, u kome je u ponedjeljak poginulo 35 osoba i 180 povrijeđeno.

Putin je današnje zasjedanje predsjedništva vlade započeo uputivši saučešće porodicama žrtava napada i minutom šutnje za nastradale, javio je Itar-Tass.

"Počinjen je gnusan, okrutan i nerazuman zločin. Mnogi su povrijeđeni i ubijeni. Pozivam vas da odamo poštu mrtvima", kazao je predsjednik ruske vlade u prvoj reakciji na jučerašnji napad.

"Ne sumnjam da će ovaj zločin biti riješen, a odmazda će biti neizbježna", istakao je Putin.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad u ponedjeljak na najprometniji moskovski aerodrom, a kako navodi AP, sumnja će, vjerovatno, pasti na islamističke separatiste iz Čečenije i drugih oblasti nemirnog područja Kavkaza, koji se više od 15 godina bore protiv ruskih vlasti.

Čečenski pobunjenici su do sada odgovornost preuzeli za niz napada izvedenih u Moskvi i Rusiji, uključujući dvostruki napad bombaša-samoubica na moskovski metro u martu 2010. godine, kada je ubijeno 40 osoba, a Domodedovo je bio njihova meta 2009., kada je poginulo 90 osoba.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je ranije u utorak da je nivo opasnosti od terorizma u Rusiji sada viši nego u SAD-u i zatražio od Federalne službe sigurnosti da pojača djelovanje na svim frontovima, uključujući uništavanje terorista, blokiranje njihove finansijske podrške i pomagača i identifikovanje saučesnika.