Benjamin Netanyahu
0

"Odluka UNESCO-a je apsurdna"

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u petak "apsurdnom" odluku UNESCO-a da se svetišta na Zapadnoj obali, sveta i Jevrejima i muslimanima, označe palestinskim.

"Za žaljenje je da organizacija osnovana da promovira mjesta historijskog naslijeđa širom svijeta pokušava iz političkih razloga odvojiti jevrejski narod od njegovog naslijeđa", istakao je Netanyahu u saopćenju, najavivši da će "država Izrael, suprotno svojim susjedima, nastaviti da čuva slobodu religije na tim mjestima i čuva ih za sljedeće generacije".

Jedno od tih svetilišta je Pećina patrijarha, kako ga nazivaju Jevreji, u podijeljenom gradu Hebronu, koji je često bio poprište sukoba dvaju naroda.

Po Starom zavjetu tamo su sahranjeni patrijarsi Abraham, Isak i Jakob sa svojim suprugama. Muslimani isto svetilište zovu džamija Al-Ibrahima, što je odraz činjenice da je Avram otac i judaizma i islama.

Netanyahu je izdao saopćenje u kome se osuđuje odluka UNESCO-a donijeta prošle sedmice na skupu u Jerusalemu, prenio je Associated Press.

"Pokušaj da se odvoji narod Izraela od svoga naslijeđa je apsurdan. Ako mjesta gdje su očevi i majke jevrejskog naroda, Abraham, Isak, Jakob, Sara, Lea i Rahela, sahranjeni prije nekih 4.000 godina, nisu dio jevrejskog naslijeđa, šta onda jeste?", navodi se u saopćenju.

U Hebronu među 170.000 Palestinaca živi oko 500 jevrejskih naseljenika u dobro čuvanim enklavama blizu spomenutog svetilišta.

Izrael je početkom ove godine ubilježio Pećinu patrijarha i jednu grobnicu kraj Jerusalema u kojoj je, kako se vjeruje, sahranjena Rahela, kao mjesta nacionalnog naslijeđa, iako se oba svetilišta nalaze na Zapadnoj obali, dijelu teritorije na kojoj Palestinci planiraju da osnuju buduću državu.

Palestinska strana smatra da je ubrajanje tih svetišta na listu izraelskog naslijeđa otimačina zemlje, podsjeća AP.