Brisel
0

Odluka o visokom predstavniku još nije donesena

FENA
Nikakva zvanična odluka o imenovanju novog visokog predstavnika/specijalnog predstavnika Evropske unije još nije donesena, izjavio je danas za Fenu jedan zvaničnik Evropske unije, koji je zatražio da ostane neimenovan.
  • Još sastavljamo posljednje komadiće ovog mozaika, rekao je on, upitan da li može potvrditi izvještaje da je posao u vezi s imenovanjem austrijskog diplomate Valentina Inzka već završen.

Podsjetio je da su se evropski ministri već dogovorili na sastanku Vijeća EU u februaru o svom kandidatu, a konsultacije su se morale obaviti s drugim članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC), jer će ova osoba imati dvije funkcije. PIC će svoj sastanak imati krajem ovog mjeseca.

Upitan da li ima informacija iz Moskve o tome da li je ruska vlada potvrdila imenovanje Inzka, zvaničnik je rekao da zvanične potvrde nema.

  • Jedino što znam jest da su se konsultacije odvijale s Moskvom, Washingtonom i Ankarom, rekao je on.

Mnogi mediji su izvijestili da se imenovanje Inzka može očekivati početkom naredne sedmice. Zvaničnik je podsjetio da će se evropski ministri sastati u Briselu u ponedjeljak i na njima je da vide kako će ovo pitanje pokrenuti,

  • Mislim da ipak moramo sačekati. Možda se nakon tog sastanka može očekivati određeni napredak, ali je pravi cilj sastanak PIC-a krajem marta, jer će kandidat svakako morati imati potvrdu i EU i PIC-a, kazao je Feni ovaj zvaničnik EU.