Hillary Clinton
0

Odluka o štitu u Evropi zavisi od ponašanja Irana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da konačna odluka o raspoređivanju američkog antiraketnog štita u centralnoj Evropi zavisi od spremnosti Irana da obuzda svoje nuklearne ambicije.

"Ovo je jedna od onih odluka koje će zaista imati veze s odlukama iranske vlade", kazala je Clinton u utorak u vezi s planovima SAD-a da u Češkoj postavi radar, a u Poljskoj rakete presretače kao zaštitu od "odmetničkih država", poput Irana, prenio je Reuters.

Ona je na konferenciji za štampu nakon susreta sa češkim ministrom vanjskih poslova Karelom Schwarzenbergom kazala da će SAD ponovo razmotriti svoj stav ako Iran promijeni svoje ponašanje.

Američki planovi o razmještanju štita u Češkoj i Poljskoj izazvali su veliko nezadovoljstvo Moskve koja takav potez vidi kao direktnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden prošle sedmice je izjavio da će njegova zemlja nastaviti razvijati antiraketni štit, ali i kako je došlo vrijeme da se izglade odnosi s Rusijom.

Ruska strana je nedavno najavila da Moskva neće rasporediti projektile "Iskander" u Kalinjingradu ako SAD ne uspostavi antiraketni štit, što se tumači kao znak dobre volje prema novom američkom predsjedniku Baracku Obami.