Iran
0

Odluka o Nobelovoj nagradi za mir Obami je ishitrena

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odluka o dodjeli Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku Baraku Obami bila je ishitrena i preuranjena, izjavio je iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki.

"Odluka je očigledno donijeta na brzinu. Ipak, mi podržavamo poteze koje promovišu mir i harmoniju u ratom zahvaćenim zemljama", rekao je Motaki za iransku televiziju, dodajući da je odluka preuranjena i da je trebalo sačekati da se Amerikanci povuku iz Afganistana.

On je dodao da je odgovarajuće vrijeme za Nobelovu nagradu bilo početak uspješnog povlačenja okupacionih snaga iz Iraka i Avganistana ili poštovanje palestinskih prava.

Američki predsjednik Barak Obama je rekao da je bio duboko iznenađen i dirnut nagradom, za koju je ocijenio da predstavlja "afirmaciju američkog vođstva".

Obraćajući se naovinarima ispred Bijele kuće Obama je rekao da on nagradu ne vidi kao priznanje njegovih dostignuća već afrimaciju američkog vođstva.

Nobelov komitet obrazložio je da se nagrada dodjeljuje Obami za "vanredne napore ka jačanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima".