Svijet
0

Odluka o izručenju Jelavića u idućih nekoliko dana

FENA
U idućih nekoliko dana očekuje se odluka Okružnog suda u Krškom o mogućem izručenju Nikice Jelavića Njemačkoj temeljem europskog naloga za uhićenjem i izručenjem, doznaje se danas od predsjednice suda Dušanke Weiss.

Jelavića, koji je u utorak uhićen na slovenskoj granici, nakon sigurnosne provjere saslušavala je jučer četiri sata dežurna sutkinja na Okružnom sudu u Krškom koja mu je odredila pritvor. Tijekom saslušanja prilaze sudu osiguravali su policajci i naoružani specijalci.

"Jučer je saslušan, određen mu je pritvor, postupak je u tijeku i danas više nema saslušanja", rekla je Weiss.

Dodala je da će Jelavić biti u sudskom pritvoru toliko dugo koliko traje postupak. No, kako je rekla, postupci po europskim nalozima dosta su brzi.

U slučaju da Jelavić da suglasnost za hitnim izručenjem, što se jučer nije dogodilo, Njemačkoj bi se mogao izručiti u idućih desetak dana. Ako se ne suglasi s izručenjem postupak može trajati do 60 dana. U tom razdoblju sudsko vijeće treba donijeti odluku o mogućem izručenju, a Jelavić koji će to vrijeme provoditi u pritvoru ima pravo žalbe na takvo rješenje.

Budući da Jelavić jučer nije dao suglasnost za izručenjem po hitnom postupku u idućih nekoliko dana o njegovom mogućem izručenju odlučit će sudsko vijeće Okružnog suda u Krškom. Postoji mogućnost da Jelavić naknadno da suglasnost te da ga se po bržem postupku izruči Njemačkoj temeljem zahtjeva njemačkog državnog odvjetništva koje ga traži zbog prijevare.

Weiss je rekla da Jelavić danas neće biti ponovno saslušavan no nije željela reći hoće li se to dogoditi u idućih nekoliko dana. Predsjednica Suda pojasnila je da Njemačka slovenskim sudskim vlastima ne treba dostavljati nikakvu dodatnu dokumentaciju budući da europski nalog nije klasična tjeralica i njegov sastavni dio je i molba za izručenjem. "Sud preko sustava dobije nalog i mi po njemu postupamo, a odluka je na sudu" rekla je Weiss.

Jelavić je, kako pišu mediji, prije četiri godine uhićen u Frankfurtu zbog sumnje da je 1990. sudjelovao u pokušaju pljačke draguljarnice u njemačkom gradu Kemptenu. Iz zagrebačkih odvjetničkih krugova doznaje se da Njemačka Jelavića traži zbog krivotvorenja. Naime, nakon što je pravomoćno oslobođen sumnje za razbojstvo u Kemptenu Jelavić je tužio njemačku državu za naknadu štete, no njemačke vlasti navodno sumnjaju u vjerodostojnost dokumentacije kojom je potkrijepio tu tužbu, pa su zatražili njegovo uhićenje.

Jelavić je pravomoćno oslobođen optužbe da je bio na čelu tzv. zločinačke organizacije. Oslobođen je i optužbe za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija u središtu Zagreba, pokušaje ubojstva Vjeke Sliška, Jurja Dodića i Ivice Bertića.