Uz izvinjenje holandske vlade
0

Odlikovana posljednja Holanđanka koja je preživjela logor Sobibor

FENA
Posljednju Holanđanku koja je preživjela logor Sobibor u Poljskoj odlikovala je u ponedjeljak holandska vlada, koja joj se izvinila što je odbila da je primi s mužem Poljakom kada se vratila iz koncentracionog logora 1945. godine.

"Njegovo veličanstvo ima zadovoljstvo da vas imenuje vitezom reda Orange-Nassau", kazao je Ab Klink, ministar zdravlja, predajući odlikovanje 87-godišnjoj Selmi Engel-Wijnberg.

Ceremonija se odvijala prilikom obilježavanja 65. godišnjice oslobađanja deportacijskog logora Westerbork na sjeveroistoku Holandije.

"Selma Enghel-Wijnberg je 6. aprila 1943. godine prebačena iz ovog logora u Sobibor, kao i više od 34.000 drugih Židova", podsjetio je ministar.

"Želim se izviniti u ime holandske vlade", kazao je Ab Klink.

"Nije se dobro postupalo s ratnim žrtvama poslije Drugog svjetskog rata", priznao je on.

Kada se vratila iz Sobibora, holandske vlasti su Selmi zaprijetile protjerivanjem zato što se udala za Poljaka, što je bio "nezamisliv" doček.

Ova 80-godišnjakinja, koja je emigrirala u Sjedinjene Američke Države, jedina je još živa Holanđanka koja je preživjela koncentracioni logor Sobibor.

U svoju zemlju je došla prvi put kako bi u ponedjeljak prisutvovala obilježavanju 65. godišnjice oslobađanja logora Westerbork koje su izvele kanadske trupe 12. aprila 1945.

U Drugom svjetskom ratu je 107.000 od 140.000 holandskih Židova koji su živjeli u Holandiji prošlo kroz kamp Westerbork prije nego što su transportovani u logore Auschwitz, Sobibor, Bergen-Belsen i Theresienstadt. Samo 5.000 ih je preživjelo.