Svijet
0

Odinga se sastao s predsjedavajućim AU-a i američkom povjerenicom

FENA
Predsjedavajući Afričke unije (AU) John Kufuor i američka povjerenica Jendayi Frazer sastali su se ponovo u četvrtak ujutro sa šefom kenijske opozicije Railom Odingom, javio je zvaničnik njegove stranke.

Odinga, koji optužuje kenijskog predsjednika Mwaija Kibakija da je je lažirao rezultate predsjedničkih izbora od 27. decembra, također se sastao sa četvericom bivših šefova afričkih država, koji su došli u Najrobi da pokušaju riješiti tešku političku krizu koja trenutno potresa Keniju.

Ambasadori SAD-a, Velike Britanije i Francuske te glavni dužnosnici Demokratskog narandžastog pokreta (ODM) Odinge također su bili prisutni u hotelu u centru Najrobija, gdje su se odvijali intenzivni diplomatski razgovori, izvještava AFP.

"Atmosfera je jako zategnuta, ali se razgovori nastavljaju", rekao je diplomatski izvor koji je učestvovao kao posrednik u razgovorima, ali je želio ostati anoniman.

"Obavezali smo se da ćemo razgovarati jer smo za mir", rekao je jedan od zvaničnika ODM-a.

Na objavu o ponovnom izboru Kibakija, odmah je izbilo političko-etničko nasilje u kojemu je ubijeno 600 ljudi a 250.000 je raseljeno.