Dmitrij Medvedev
0

"Odgovornost sovjetske uprave za Katyn je neosporna"

FENA
Bronislaw Komorowski i Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Bronislaw Komorowski i Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Sovjetska odgovornost za masakr 4.000 poljskih oficira u Katynu 1940. godine neosporna je i ne može se dovoditi u sumnju, izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je s poljskim kolegom Bronislawom Komorowskim prisustvovao godišnjici obilježavanja pogibije bivšeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i 95 putnika u avionskoj nesreći na putu za Katyn.

"Odgovornost za ove zločine pada na sovjetske vođe iz tog perioda. Pokušaji da se predstave druge verzije ne zasnivaju se ni na činjenicama ni na historijskim dokumentima, niti na moralnim vrijednostima“, izjavio je Medvedev u Smolensku.

"Stav ruske države o ovom pitanju ostaje nepromijenjen“, dodao je.

On je također obećao da će se o tekstu za novi spomenik, koji će se graditi u znak sjećanja na poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, poginulog prije godinu dana s još 95 putnika u avionskoj nesreći na putu za Katyn, dogovoriti s poljskom stranom.

Novi spor između dvije zemlje izbio je uoči rusko-poljske godišnjice, nakon što su ruske vlasti zamijenile ploču postavljenu u znak sjećanja na avionsku nesreću na kojoj je pisalo “genocid” u Katynu.

"Smatram da u ime budućnosti treba da okrenemo tu stranicu, ali na takav načn da ona ostane u sjećanju Rusa i Poljaka", kazao je Medvedev.

On je, osim toga, obećao da će novi spomenik koji treba da bude izgrađen u znak sjećanja na poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog biti predmet dogovaranja s poljskom stranom.

"Dogovorili smo formiranje bilateralne komisije koja će napraviti nacrt teksta tog novog dokumenta", rekao je on.

"Sadržaj teksta koji će biti na tom spomeniku bit će predmet dogovora između naše dvije strane. To ima posebnu važnost u kontekstu događaja iz ovih posljednjih dana", izjavio je Komorowski.

Došlo je do nove polemike između dvije zemlje uoči obilježavanja rusko-poljske godišnjice, nakon što su ruske vlasti zamijenile ploču kojom je obilježena avionska nesreća, a na kojoj je pisalo "genocid" u Katynu.

Komorowski je pozdravio inicijativu ruskog kolege.