Egipat
0

Odgođeno suđenju Mubaraku do 5. septembra

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za ubistvo više od 850 demonstranata kao i za korupciju, odgođeno je u ponedjeljak do 5. septembra.

Sudija Ahmed Reffat odlučio je da više nema direktnog televizijskog prenosa suđenja i donio je odluku da se spoje procesi protiv Mubaraka i njegovog bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba al-Adlya, kao što su tražili advokati porodica ubijenih u protestima u januaru-februaru, prenosi AFP.

Bivši egipatski predsjednik do zgrade suda stigao je helikopterom, a potom je unesen u sudnicu u bolničkom krevetu na točkove, u čelični kavez, obučen u mornarski plavi džemper.

Mubarak je djelovao mirno i ozbiljno, s rukama na grudima, prenio je Reuters navodeći da je Mubarak razmijenio par riječi sa sinovima Alaaom i Gamalom, koji su se nalazili u istom čeličnom kavezu i koji su pokušavali da zaštite oca od kamera.

Današnje ročište obilježili su ulični sukobi i neredi između Mubarakovih pristalica i onih koji su protiv njega.

Protivnici Mubaraka uzvikivali su "Stigao je lopov", "Ubijte ubicu", a demonstranti su jedni na druge bacali kamenice. Jedan od okupljenih ispred sudnice izjavio je da je odluka da se suđenje ne prenosi uživo "besmislena" i da to znači da je postignut dogovor s Mubarakom.

Suđenje Mubaraku (83) i njegovim sinovima Gamalu i Alaau, počelo je 3. augusta. Poslije čitanja optužnice sva trojica su se izjasnila da nisu krivi.

"Potpuno poričem sve ove optužbe", rekao je tada Mubarak, koji je u sudnicu unesen na nosilima na kojima se nalazio sve vrijeme.

Mubarak je optužen da je kriv za ubistva više od 800 demonstranata koji su početkom godine tražili njegovu ostavku i da je "ukrao milione dolara" dok je bio na vlasti.

Mubarakov dolazak u sudnicu bilo je njegovo prvo javno pojavljivanje otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, poslije 18 dana masovnih protesta.

Državna televizije prenosila je direktno početak današnjeg suđenja.

Advokati odbrane najavili su da žele da izvedu 1.600 svjedoka.

Mubarak (83) se nalazio u bolnici u Sharm el-Sheiku od aprila kada je pretrpio srčani udar tokom ispitivanja.