Irak
0

Odgođeno suđenje novinaru koji je gađao Busha cipelama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suđenje najpoznatijem iračkom novinaru na svijetu, koji je bacio cipele na bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha na pres-konferenciji u Bagdadu, odgođen je za 12. marta, objavio je predsjednik Centralnog kaznenog suda.

"Odlučili smo stupiti u kontakt s kabinetom premijera Nurija al-Malikija i vidjeti kakve je prirode bila posjeta bivšeg američkog predsjednika, da li se radilo o zvaničnoj posjeti ili ne. Stoga smo suđenje odgodili za 12. marta", izjavio je Abdel Amir Hassan al Rubaie, javio je AFP.

Ovu odluku donio je sudac nakon razgovora s optuženim Mountazerom al-Zaidijem o prirodi posjete američkog predsjednika 14. decembra 2008.

"Ta posjeta nije bila zvanična, inače bi bila ranije najavljena", rekao je novinar. Da bi zaključio raspravu, sudac je zatražio da se obrati kabinetu šefa vlade Nurija al-Malikija i zatraži objašnjenja.

Zaidijev advokat Dhiaa al-Saadi, koji vodi ekipu odbrane od 25 advokata, kazao je na početku rasprave da je "novinar ovim gestom želio izraziti svoje protivljenje okupaciji".