Predstavnički dom
0

Odgođeno glasanje o izbjegavanju bankrota

SRNA
John Boehner
John Boehner
U američkom Kongresu odgođeno je glasanje o prijedlogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma republikanca Johna Boehnera o podizanju nivoa zaduženja, smanjenju potrošnje i izbjegavanju bankrota zbog očekivanog otpora iz redova kontervativaca.

Analitičari navode da će plan skoro sigurno doživjeti krah u Senatu, gdje demokrate imaju većinu dok je i Bijela kuća zaprijetila da će uložiti veto.

Kongres mora da podigne ograničenje zaduženja do 2. augusta kako bi SAD izbjegle bankrot.

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je vladu da će ostati bez novca ukoliko limit za zaduživasnje od 14,3 triliona dolara ne bude povećan do 2. augusta.

Glasanje o Boehnerovom prijedlogu odgođeno je dok on i ostali lideri republikanaca u Kongresu pokušavaju da ubijede poslanike da glasaju za njegov prijedlog.

Pojedini republikanci, uključujući poslanike iz stranke "Čajanka" koji su osvojili poslanička mjesta u Predstavničkom domu 2010. godine, protive se podizanju nivoa zaduženja pod bilo kakvim okolnostima, jer smatraju da prijedlogom nije dovoljno uzeto iz budžeta SAD.

Lider demokrata Harry Reid predvidio je da, čak i ako plan bude usvojen u Predstavničkom domu, to se neće desiti u Senatu, gdje demokrate i nezavisni poslanici imaju 53 od 100 glasova.