Provođenje istrage o smrti
0

Odgođena sahrana Muamera Gadafija

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prijelazna vlada je izjavila da će sahraniti diktatora u petak prema muslimanskim običajima. Međutim, slike krvavog diktatora obišle su svijet, a odmah se postavilo pitanje kako je tačno umro, pa će sahrana najvjerovatnije biti odgođena dok se ne rasvijetle sve okolnosti. Na snimcima se jasno vidi da je Gaddafi uhvaćen ranjen i živ.

Sahrana libijskog vođe Muamera Gadafija, bit će odgođena dok se ne rasvijetle okolnosti njegove smrti, rekli su iz libijske prijelazne vlade. Detaljnu istragu Gadafijeve smrti tražili su UN-ovi zvaničnici, prenosi CBS News.

Gaddafi je pružio slab otpor prema vojnicima koji su ga uhvatili i gurnuli na vozilo. Jedan od revolucionara ga je nogom pritiskao na dno, a zatim su se nekoliko trenutaka vozali sa njim na vozilu kako bi proslavili pobjedu u paradi sa zarobljenim i ranjenim Gadafijem.

Neki od revolucinara su navodno uzvikivali da ga žele živog. Kako tvrde prevodioci Sky Newsa, Gadafi je govorio vojnicima da se to što rade protivi Islamu i da ne razlikuju dobro od zla. Nekoliko trenutaka kasnije Gadafi je dobio smrtonosan metak u želudac i glavu.

Ministar Mahmoud Shammam rekao je da je Gadafijevo tijelo u Misrati gdje je doneseno nakon što je pronađeno u njegovom rodnom gradu Sirtu. Revolucionari su raspravljali o tome gdje bi trebali odnijeti tijelo, donesena je odluka da to bude Misrata.

Gadafi je inače podlegao ranama koje je zadobio kada su ga revolucinari otkrili u rupi u kojoj se krio. Navodi koji su stigli iz Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) tvrde da je svrgnuti libijski lider umro od rane na glavi zadobijene u unakrsnoj vatri nastaloj između njegovih lojalnih pristalica i revolucionara.