Libijski kongres
0

Odgođena predaja novca od nafte narodu

FENA
Libijski narodni kongres (LBPC), vodeće izvršno i zakonodavno tijelo u zemlji, glasao je u utorak za odgađanje plana libijskog vođe Muamera Gadafija da raspusti vladu i prihode od nafte preda direktno stanovništvu, prenijela je libijska agencija Jana.

Samo 64 od 468 članova LBPC-a podržala su plan koji predviđa predaju novca od nafte u ruke pet miliona stanovnika te zemlje.

Agencija je predočila da je 251 član Narodnog kongresa u principu odobrio taj plan, "ali su zatražili odgađanje dok se ne donesu odgovarajuće mjere".

Gadafi je izjavio da je korupcija tako duboko ukorijenjena u vladi da se Libija od toga može izliječiti jedino ako se raspuste ministarstva i Libijcima direktno uruči prihod od nafte, koji se ove godine procjenjuje na 32 milijarde dolara, podsjeća agencija Reuters.

Od pet miliona stanovnika te zemlje, koja je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), oko milion najsiromašnijih bi dobilo po 30.000 libijskih dinara (22.990 dolara) godišnje ako bi prvobitni plan bio usvojen, dok bi oko pola miliona bogatijih Libijaca dobilo po 1.288 dinara.

LBPC je glavno izvršno i zakonodavno libijsko tijelo koje izglasava zakone i vladinu politiku. U praksi, ipak, Gadafi odlučuje o svim glavnim stvarima, uključujući naftu.