Svijet
0

Odgođena posjeta inspektora IAEA-e Sjevernoj Koreji

FENA
Posjeta inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Sjevernoj Koreji, zakazana za sljedeću sedmicu, odgođena je zbog zastoja u prebacivanju njenoga dugo zamrznutog novca iz jedne banke u Macau, saopćio je u četvrtak sjevernokrejski zvaničnik.

"Oslobađanje sredstava nije okončano", izjavio je Hyon Yong-man, savjetnik u ambasadi Pyongyanga u Beču, gdje se nalazi sjedište IAEA-e.

"Zbog toga je naša strana obavijestila IAEA-u da nemamo primjedbi da oni nastave pripreme za posjetu kako je planirano, ali nismo spremni dati zvaničnu potvrdu", rekao je Hyon i dodao da je UN-ova agencija pokazala razumijevanje.

Zvanični Pyongyang je 16. juna uputio pismo IAEA-i u kome poziva inspektore na razgovore o proceduri gašenja nuklearnog reaktora u Yongbyonu, nakon što je "potvrđeno da je odmrzavanje sredstava iz banke Delta Asia u Macau, dospjelo u završnu fazu".

Sjeverna Koreja je odbila ispoštovati dogovor postignut na pregovorima šest država u februaru i zatvoriti nuklearni reaktor u Yongbyonu sve dok joj ne bude omogućen pristup sumi od 25 miliona dolara koji su 2005. blokirani u banci Delta Asia u Macau, nakon što su Sjedinjene Države optužile režim u Pyongyangu da je zajedno s tom bankom počinio niz finansijskih malverzacija, podsjećaju agencije AP i Reuters.

Prema dogovoru Sjeverne i Južne Koreje, Kine, Japana, SAD-a i Rusije, u Pekingu 13. februara, Pyongyang bi za odustajanje od razvijanja svoga nuklearnog programa trebalo da dobije značajnu međunarodnu pomoć, prije svega u energentima.