Svijet
0

Odgođen sastanak zapadnih sila o novim sankcijama Iranu

FENA
Sastanak šest sila koji je trebalo da bude održan u ponedjeljak o novom pooštravanju sankcija Iranu zbog njegovoga nuklearnog programa odgođen je u petak zato što je Kina otkazala učešće.

Na tom sastanku je trebalo da zvaničnici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Država i Kine razmotre izvještaje o iranskome nuklearnom programu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

Međutim, zvanični Peking je saopćio da u ponedjeljak njegovi predstavnici neće moći da prisustvuju sastanku, javio je u petak Reuters pozivajući se neimenovane evropske diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, ovo saopćenje je djelimično tačno zbog "problema putovanja", a djelimično je povezano sa stavom Kine da sankcije nisu rješenje za iransko nuklearno pitanje.

Vijeće sigurnosti UN-a je do sada usvojilo dvije rezolucije o sankcijama Iranu zato što je Islamska Republika odbila odustati od svoga nuklearnog programa.

Za razliku od mišljenja SAD-a i drugih zapadnih sila da Iran radi na nuklearnom programu kako bi osvojio proizvodnju atomskog oružja, vlasti u Teheranu odbacuju te optužbe i tvrde da im je cilj isključivo mirnodopski, prije svega dobijanje električne energije.

Sjedinjene Države, koje su nedavno uvele jednostrane ekonomske sankcije Iranu zato što Teheran odbija prekinuti obogaćivanja urana, sada vrše pritisak na Vijeće sigurnosti da usvoji novu rezoluciju o sankcijama Iranu.

Kina i Rusija, koje su prihvatile prethodne dvije rezolucije o sankcijama, protive se trećoj.

Izvještaj IAEA-e, objavljen u četvrtak, djelimično je pozitivan za Teheran jer ukazuje da je Iran pojasnio mnogo o svojoj dosadašnjoj nuklearnoj aktivnosti. Specijalizirana agencija UN-a zamjera, međutim, Iranu što je nedovoljno rekao o najnovijim procesima na tome polju.

Pozivajući se na ovaj izvještaj, Iran je danas tražio od zapadnih sila da se izvinu Islamskoj Republici za sve dosadašnje kritike i optužbe na račun Teherana.

Izvještaj IAEA-e će, po mišljenju diplomata u Beču, sjedištu IAEA-e, također iskoristiti Rusija i Kina da se još aktivnije suprotstave uvođenju novih sankcija Teheranu.

Evropska unija razmišlja međutim o mogućnosti da ako pitanje sankcija Iranu bude i dalje blokirano u Vijeću sigurnosti, uvede vlastite sankcije toj zemlji, kako bi podržala jednostrane sankcije SAD-a.