UEFA zabrinuta
184

Odgađa se Evropsko prvenstvo zbog slučaja Julije Timošenko?

Klix.ba
Ovog ljeta u Poljskoj i Ukrajini odigrat će se Evropsko nogometno prvenstvo. Međutim, ako je suditi prema izjavama čelnika UEFA-e, moglo bi doći do odlaganja odigravanja prvenstva u zbog Julije Timošenko koja se nalazi nekoliko mjeseci u zatvoru u Ukrajini.

Martin Kallen, jedan od čelnih ljudi UEFA-e izjavio je da će, ukoliko Ukrajina bude suspendovana zbog svega što se dešava sa bivšom ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, doći do odgađanja prvenstva jer Poljska nema kapacitet da primi sve reprezentacije koje bi se trebale takmičiti na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

"Postoji mogućnost da se odigra naredne godine", kazao je Kallen za njemački Süddeutsche Zeitung.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se utakmice koje su trebale biti odigrane u Ukrajini prebace u Njemačku, Kellen je rekao da postoji jedna takva mogućnost, ali je u ovom trenutku neizvodiva zvog nedostatka vremena.

Nekoliko evropskih zvaničnika otkazalo je posjetu Ukrajini zbog Timošenko koja je, vjeruje se, u zatvoru kao politički zatvorenik i bez razloga.

"Pratimo razvoj situacije. Vidjet ćemo šta će biti. Mi organizujemo samo jedan nogometni turnir, ništa više", dodao je Kellen.

Utakmica između Holandije i Danske kojom bi trebalo biti otvoreno Evropsko prvenstvo zakazana je za 9. juni u ukrajinskom Charkowu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, prema pisanju Der Spiegela, neće se pojaviti na takmičenju sve dok Timošenko ne bude oslobođena.