SAD
0

Odbor za zdravstvo senata podržao reformu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odbor za zdravstvo američkog Senata u srijedu je podržao nacrt zakona o zdravstvenoj reformi kojim se za Amerikance uvodi gotovo univerzalno zdravstveno osiguranje, što je prvi korak do cjelovitog zakona čije su donošenja prije ljetne pauze u augustu najavili većinski demokrati.

Predsjednik Barack Obama, koji je reformu zdravstva isticao kao jedan od prioriteta svoje kampanje, pozdravio je podršku tog odbora, te pozvao oba doma Kongresa da hitno pristupe donošenju zakona.

  • Ovaj napredak nam može dati nadu, ali potrebna je hitnost i u Predstavničkom domu i u Senatu, kako bi se kritičan posao na zdravstvenoj reformi završio prije pauze u avgustu, rekao je Obama u izjavi za medije u vrtu Bijele kuće.

Demokratski čelnici Predstavničkog doma u utorak su zagarantovali da će Obamin cilj donošenja zdravstvene reforme prije avgustovske parlamentarne stanke biti ispunjen, predstavljajući plan koji uz troškove od 1,5 biliona dolara u idućih 10 godina treba po prvi put učiniti zdravstvenu pomoć dostupnom svim građanima SAD-a, gdje je trenutno oko 47 miliona ljudi bez zdravstvenog osiguranja.

Rezultat glasanja Odbora za zdravstvo američkog Senata, uz protivljenje svih republikanaca, bio je 13 prema 10 za zakonsku mjeru vrijednu 600 milijardi dolara, koja traži od pojedinaca da pribave zdravstveno osiguranje, a od poslodavaca da snose dio troškova. Vlada bi, prema tom zakonu, kroz premije pružala finansijsku pomoć pojedincima i porodicama čiji su prihodi četiri puta iznad granice siromaštva, što je oko 88.000 dolara za čeveročlanu porodicu i pokriva velik dio srednje klase. Ta zakonska mjera dio je šireg paketa koji se još razrađuje u Senatu.

Obama je u prigodnoj izjavi istaknuo kako je "status quo u zdravstvenom sistemu u SAD-u neodrživ", te da sadašnje stanje ugrožava stabilnost porodica, poduzeća i vlade.

Zbog bitke oko zdravstvene reforme koja predstoji u Kongresu, Obama se u srijedu vratio u modus predizborne kampanje. Njegova kampanja "Organiziranje za Ameriku", koja je nakon izbora postala dijelom Demokratske stranke, pokreće emitiranje televizijskih spotova od 30 sekundi, s kojima će se idućih 14 dana zagovarati reforma zdravstva.

Oglasi će se emitirati na nacionalnim tv mrežama, a posebna verzija na lokalnim stanicama u osam država - Arkansasu, Indiani, Floridi, Louisiani, Maineu, Sjevernoj Dakoti, Nebraski i Ohiu, kako bi se za reformu osigurala podrška senatora iz tih država.