Vrhovni sud SAD-a
0

Odbijena žalba kompanije Odyssey, blago ostaje u Španiji

FENA
Brod kompanije Odyssey Marine Exploration
Brod kompanije Odyssey Marine Exploration
Vrhovni sud Sjedinjenih Država odbio je u ponedjeljak razmatrati zadnju žalbu američke kompanije Odysseyja specijalizirane za skupljanje brodskih olupina koja Španiji mora vratiti, po sudskoj odluci, vrijedno blago pronađeno na brodu potonulom 1804. godine.

Najviše sudsko tijelo u SAD-u nije obrazložilo zašto ne želi razmatrati tu zadnju žalbu. Takva odluka znači potvrdu presude nižeg, saveznog suda na Floridi i američkog prizivnog suda po kojoj Odyssey mora vratiti blago.

Visoki sud usto nije prihvatio ni žalbu Perua koji osporava špansko vlasništvo nad tim blagom i traži vlasništvo nad njim, tvrdeći da ono potiče s peruanskog teritorija iz doba prije nezavisnosti Lime od Madrida.

Skupocjeno blago vrijedno gotovo 500 miliona dolara i teško 17 tona još je krajem februara vraćeno u Španiju.

Odlukom Vrhovnog suda završava se petogodišnja pravna bitka između Španije i Odysseyja koji je 2007. pronašao olupinu broda "Nuestra Senora de las Mercedes".

Španski ratni brod koji je plovio iz Južne Amerike potopila je 5. oktobra 1804. britanska mornarica ispred Algarve, na jugu Portugala.

Odyssey je tvrdio da je pronašao olupinu u međunarodnim vodama i dovezao je blago na Floridu, ne obavijestivši o tome španske vlasti i tajeći tačno mjesto na kojem leži olupina.

Španska je smatrala da je brod "historijska baština i grob 250 mornara, španskih građana" koji su se utopili u brodolomu.