Svijet
0

Odbijen Mubarakov zahtjev za oslobađanje iz zatvora

SRNA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Krivični sud u Kairu odbio je danas zahtjev bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da bude pušten iz zatvora tokom istrage po optužbama za nelegalno bogaćenje.

Sud je naredio da Mubarak ostane u zatvoru 15 dana dok optužbe ne budu istražene, javila je državna televizija Nil TV.

Bivši predsjednik ima pravo žalbe na ovu sudsku odluku.

Mubaraku, koji je primoran da podnese ostavku poslije narodne pobune početkom 2011. godine, treba ponovo da bude suđeno 11. maja zbog saučesništva u ubistvu demonstranata i korupcije.

Bivši egipatski predsjednik, koji se nalazi u zatvoru na jugu Kaira, optužen je u najmanje tri slučaja - jedan se odnosi na ubistvo demonstranata početkom 2011. godine, a druga dva na korupciju.

Sud je 15. aprila naložio da on uslovno bude pušten na slobodu u slučaju za ubistvo demonstranata, zato što je proveo više od dvije godine u pritvoru, a konačna presuda mu nije izrečena.

Međutim, Mubarak je ostao u zatvoru, jer je Tužilaštvo tražilo da mu bude određen pritvor zbog novih optužbi u vezi s korupcijom.

Sud je zatim 20. aprila naložio da on bude oslobođen za slučaj korupcije, ali je ostao pritvoren zbog optužbi za drugi slučaj, rekao je njegov advokat.

Mubarak /84/ osuđen je na doživotni zatvor 2012. na kraju prvog suđenja, ali je ta presuda poništena u januaru.