Slovenski mediji
0

'Odbijanjem susreta u Trstu Tuerk postao Mesićev saveznik'

FENA
Odbijanjem sastanka u Trstu kojim bi Hrvatska, Italija i Slovenija simbolički zatvorile traumatična poglavlja zajedničke novije povijesti, predsjednik Danilo Tuerk ne uručuje "košaricu" hrvatskome kolegi, već odašilje poruku Italiji, ocjenjuju u petak slovenski mediji.

U intervjuu za tršćanski list "Il Piccolo", hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu je oživio staru inicijativu za pomirbenim sastankom u Trstu na kojem bi prvi čovjek Italije Giorgio Napolitano, zatim Slovenac Danil Tuerk i on sam, simbolički zatvorili poglavlje zločina fašizma i komunizma.

Tuerk je na obnovljenu Mesićevu inicijativu odgovorio izjavom da takav susret nije potreban i da u Italiji još postoji "etički deficit" kad je riječ o priznanju zla što ga je fašizam nanio Slovencima.

"Na izjave poput onih koje je prije nekoliko godina izrekao talijanski predsjednik i u kojima se govorilo o krvoločnim i neprijateljskim Slavenima, zadnjih je godina reagirao samo hrvatski predsjednik. Premda se na trenutak učinilo da Tuerk sada odbija Mesićev poticaj za trilateralnim susretom, on je u Tuerku, koji je prekinuo slovensku šutnju, sada dobio saveznika", piše u petak ljubljanski dnevnik "Delo".

List drži da je Slovenija zadnjih godina, zbog uzlazne linije u odnosima s Rimom, šutjela na izjave koje su se u Trstu i Rimu iznosile povodom talijanskog Dana sjećanja na esule.

Tim se izjavama pokušavalo revidirati povijest i govorilo se samo o talijanskim žrtvama komunizma, esulima i fojbama.

"Tuerk je prekinuo nedopustivu šutnju, karakterističnu za ranije slovenske predsjednike i premijere i talijanskoj političkoj eliti ponovo je ponudio da razmisli o pitanju je li sposobna suočiti se s crnom prošlošću. Tuerkov pogled na pomirenje podići će na noge talijansku politiku iako je malo nade da će se njezino razumijevanje prošlosti promijeniti", piše "Delo"

Dnevni list izražava nadu da bi Slovenija i Hrvatska ubuduće mogle zajednički nastupati.

"No, možda će odsad obje male susjedne države ubuduće usklađenije reagirati na nove pokušaje revidiranja povijesti u Rimu i na uvrede, a posebno u slučajevima kad talijansku javnost bude potrebno uvjeriti da joj njezini političari predstavljaju iskrivljenu povijest", piše Delo.

Planovi za takvu svečanost propali su u februaru prošle godine zbog spora oko masakra u fojbama, istarskim kraškim jamama, u koje su jugoslavenski partizani potkraj Drugog svjetskog rata bacali Talijane.

Mesić je za "Il Piccolo" u subotu rekao da odobrava odavanje počasti nedužnim žrtvama na svim stranama, uz uvjet da se na istu nivo ne dovode fašizam i antifašizam.

Reagirao je ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini koji je u istome listu rekao da Mesić ističe samo jednu stranu problema, te je ustvrdio da su i fašisti i antifašisti počinili zločine protiv čovječnosti.

Slovenski mediji prenijeli su da je tršćanski "Il Piccolo" u petak, na prvoj stranici posvetio velik prostor Tuerkovoj izjavi uz naslov da je Ljubljana "zaledila" Mesićevu pomirbenu inicijativu te da je ta Tuerkova izjava "hladan tuš" iz Ljubljane.