Svijet
0

Odbačeni svi amandmani koji negiraju nezavisnost Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na zajedničkom skupu Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova u Bruxellesu danas su odbačeni amandmani na tekst zajedničke deklaracije skupa koji negiraju nezavisnost Kosova.

Amandmane je uložila grčka poslanica Ani Podimata, s ciljem da ospori dijelove zajedničke deklaracije u kojima se sugerira da je Kosovo nezavisna država.

ijedan od tih amandmana, međutim, nije usvojen, a zastava "nezavisnog Kosova" ostala je prisutna i do kraja drugog dana sastanka Skupštine Kosova i EP-a, i pored jučerašnjeg protesta zvaničnog Beograda.

"Zadovoljni smo ishodom prvog sastanka, koji se održava u veoma osjetljivom trenutku za regiju zapadnog Balkana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova", stoji u završnom dokumentu sa skupa.

"Pozdravljamo novi ustav Kosova, koji je u skladu s visokim standardima koje zahtijeva Sveobuhvatni sporazum o rješavanju statusa Kosova i naglašavamo da bi ga trebalo revnosno primijeniti", ističe se u dokumentu.

Delegacije EP-a i Skupštine Kosova su naglasile da "misije UN-a i EU ne mogu zajedno i u isto vrijeme imati iste nadležnosti", te su pozvale "generalnog sekretara UN-a da olakša tranziciju i prizna Euleks kao dio međunarodnog prisustva na Kosovu", javio je Tanjug.

"Podržavamo inicijative i riječi slovenskog predsjedništva EU, kao i namjere budućeg francuskog predsjedništva, koje imaju za cilj jačanje evropske perspektive Kosova, perspektive koje ono dijeli sa zemljama čitave regije zapadnog Balkana", zaključuje se u zajedničkog izjavi.