Svijet
0

Odbačena tužba agentice CIA-e protiv Dicka Cheneyja

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Sudac saveznog suda u Washingtonu u četvrtak je odbacio tužbu bivše agentice CIA-e Valery Plame protiv američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja i drugih visokih dužnosnika administracije zbog odavanja njezinog identiteta 2003.

Plame i njezin suprug, bivši diplomat Joseph Wilson, tužili su Cheneyja, bivšeg predstojnika njegovog ureda Lewisa "Scottera" Libbyja, političkog savjetnika Bijele kuće Carla Rovea i bivšeg državnog podtajnika Richarda Armitagea da su odali njezin identitet novinarima iz odmazde prema Wilsonu, tada glasnom kritičaru rata u Iraku.

Svjesno odavanje povjerljive informacije neovlaštenim primateljima u SAD je kazneno djelo, a angažman Plame u CIA-e bio je povjerljive naravi.

Sudac John Bates kazao je kako tužba otvara "značajna pitanja povezana s primjerenošću postupaka najviših dužnosnika", no u obrazloženju odluke na 41 stranici utvrdio je kako tužitelji Plame i Wilson nisu dokazali da predmet spada u nadležnost saveznog suda.

Identitet Valerie Plame otkriven je u julu 2003. u kolumni konzervativnog kolumnista Roberta Novaka bliskog Bijeloj kući, nakon što je ambasador Wilson otvoreno kritizirao Bushevu administraciju da je manipulirala obavještajnim informacijama kako bi opravdala rat u Iraku.

Tokom istrage slučaja, utvrđeno je da su Rove i Armitage odali spornu informaciju Novaku, što su i sami kasnije potvrdili. No, u cijelom slučaju optužen je samo Lewis Libby, i to za ometanje pravde i laganje pod prisegom u istrazi, a ne za odavanje povjerljive informacije. Osuđen je na dvije i pol godine zatvora i 250.000 dolara kazne, prenijela je Hina.

Predsjednik Bush pomilovao ga je od izdržavanja zatvorske kazne, a novčanu je morao platiti.

Melanie Sloan, odvjetnica tužitelja, najavila ja da će se Plame i Wilson žaliti na sudsku odluku.