Šest mjeseci od tragedije
0

Odata pošta žrtvama avionske nesreće u Smolensku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Supruge predsjednika Poljske i Rusije i članovi porodica nastradalih u avionskoj nesreći u Smolensku u Rusiji u kojoj je, prije tačno šest mjeseci, poginuo poljski predsjednik Leh Kačinjski sa 95 saputnika, odali su danas, u tom mjestu, poštu žrtvama.

"Istorija ruskog i poljskog naroda oduvijek je bila blisko povezana i Rusi dijele bol Poljaka zbog avionske nesreće i pogibije predsjednika Leha Kačinjskog", rekla je prva dama Rusije Svetlana Medvedeva na komemoraciji na pisti vojnog aerodroma u Smolensku. Medvedeva je dodala i da su, uprkos tome što je u istoriji dve zemlje bilo teških trenutaka, "Rusi i Poljaci pronašli način da podrže jedni druge i pokažu uzajamno poštovanje".

"Zajednička žalost i sjećanje na tragediju koja se ovdje dogodila su nas ujedinili. Svi mi, ruski predsjednik, cio ruski narod i ja lično, bili smo duboko šokirani ovom užasnom tragedijom", naglasila je Medvedeva.

Prva dama Poljske Ana Komorovski, koja je u Smolensk predvodila delegaciju od 250 ljudi, zahvalila je ruskom narodu na podršci porodicama žrtava nesreće i prvoj dami Rusije na prisustvu na komemoraciji, prenijela je ruska novinska agencija Itar-tas.

Udovica zamjenika poljskog ministra odbrane Eva Komorovski takođe se obratila okupljenima i pročitala imena svih 96 poginulih u nesreći 10. aprila.