Slučaj neriješen
0

Odata počast ubijenim aktivistkinjama u Parizu

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nekoliko hiljada Kurda okupilo se danas u predgrađu Pariza na ispraćaju tri aktivistkinje ubijene u glavnom gradu Francuske, u vrijeme izvještaja o novim turskim vazdušnim udarima protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK).

Okupljeni su nosili zastave i slike tri ubijene žene i ispratili kovčege sa njihovim tijelima do centra lokalne zajednice, gdje su oni potom bili izloženi.

Među žrtvama su jedna pripadnica PKK i dvije političke aktivistkinje. Okolnosti pod kojima su njih tri ubijene još nisu razjašnjene.

Tri žene pronađene su mrtve sa ranama od metaka u jednom kurdskom centru u Parizu prije pet dana.

Agencije su prenijele da su hiljade Kurda doputovale u parisko predgrađe Vijer Le Bel da bi odale počast žrtvama. Kovčezi su bili pokriveni kurdskim zastavama, a oko njih položeno cvijeće sa svijećama.

Turski obavještajni zvaničnici ponovo vode razgovore sa zatvorenim kurdskim liderom Abdulahom Odžalanom o okončanju kurdske oružane kampanje. Istovremno su stigli i izvještaji o bombardovanju kurdskih položaja na sjeveru Iraka, prenio je BBC.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da vlada neće nikada pristati na ustupke kurdskim militantima, ali da se nada da će novi razgovori biti uspješni.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ubistva kurdskih aktivistkinja, a Erdogan je izjavio da je sabotaža mirovnih napora mogući cilj tih pogubljenja.

PKK, grupa koja je 1984. godine pokrenula oružanu borbu za kurdsku autonomiju, nalazi se na listi terorističkih organizacija u SAD i EU.