Svijet
10

Odakle je ebola zaista došla?

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
U nekim dijelovima Afrike, mitovi o tome kako su ebolu "donijeli" zdravstveni radnici doprinosi dodatnom širenju epidemije budući da se pacijenti odlučuju na "samostalno" liječenje. No, odakle je virus ebole zaista došao?

Mjesto na kojem se virus krije prije nego napravi epidemiju među ljudima i njegov pravi izvor su, smatraju stručnjaci - šišmiši.

Sudeći prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prvi poznati slučaj infekcije ebolom se pojavio 1976. godine nakon čega su uslijedile dvije simultane epidemije u Sudanu i Kongu, u kojima se razboljelo više od 600 ljudi.

Skoro 20 godina kasnije, 2005. godine, istraživači su odlučili pronaći izvor ebole analizirajući 1.000 vrsta sitnih životinja u centralnoj Africi, te testirajući 679 šišmiša, 222 ptice i 129 sitnih kičmenjaka.

Jedine životinje u kojima je virus pronađen bili su šišmiši, i to u tri posebne vrste voćnih šišmiša.

"Najmanje dvije vrste šišmiša pronađene su u Gvineji, odakle je epidemija ebole i krenula, tako da je vrlo moguće kako su upravo šišmiši najveći uzročnici epidemije ebole", smatra Derek Gatherer, istraživač sa Lancaster univerziteta u Velikoj Britaniji.

Istraživači u Gvineji nastavljaju sa testiranjem šišmiša na prisustvo ovog smrtonosnog virusa, a trenutno je epidemija u Zapadnoj Africi zahvatila više od 5.000 ljudi, od čega je više od 2.600 preminulo, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ukoliko su šišmiši zaista izvor virusa, onda postoji mogućnost da se ljudi masovno inficiraju konzumirajući ih - supa od šišmiša je prava delicija u Africi", pojašnjava Gatherer. Ipak, dodaje kako konzumiranje šišmiša i ne mora nužno voditi do infekcije, budući da kuhanje ubija virus, te da su pod najvećim rizikom upravo mesari koji su direktno izloženi.

Supa od šišmiša je delicija u Africi
Supa od šišmiša je delicija u Africi

Posmatrajući genetičku strukturu virusa ebole, stručnjaci su otkrili kako se isti soj virusa prenosio sa šišmiša u centralnoj Africi do onih u zapadnoj Africi prije deset godina.

Vlasti u Gvineji su u martu, kako je epidemija počela, zabranile potrošnju i prodaju šišmiša.

"Epidemija ebole se najvjerovatnije dešava među šišmišima, ali ne možemo biti sto posto sigurni", kazao je Gatherer.