Svijet
310

Od Trećeg rajha do opsade Sarajeva: Predstava o mračnoj strani evropske historije

Piše: N. N.
(Foto: Residenztheater/Thomas Dashuber)
Sinoć je na daskama renomiranog Residenztheatera u Minhenu premijerno izvedena predstava “The Dark Ages”. Režiju potpisuje Milo Raus, poznati i kontroverzni švicarski režiser, a u projektu su učestvovali i Vedrana Seksan i Sudbin Musić iz Bosne i Hercegovine.

Predstava “The Dark Ages” postavlja pitanje šta se dešava s ljudima kada se njihova uvjerenja ili država raspuknu kao komadići stakla kao i na kojim temeljima je sagrađena Evropa. Milo Raus se fokusira na tamnu stranu evropske historije u periodu od Trećeg rajha, preko kolapsa Sovjetskog saveza do opsade Sarajeva.

U predstavi su učešće uzele osobe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Rusije. Oni su kroz svoje lične priče govorili o raseljavanju, beskućništvu, očaju, posvećenosti, odlasku... Muziku za predstavu pisala je kultna grupa Laibach.

Među pet osoba koje su govorili svoje lične priče je i Vedrana Seksan, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ona je govorila o opsadi Sarajeva, granatiranju, svakodnevnom ubijanju, ali i teškom postratnom periodu.

Sudbin Musić sinoć je ispričao svoje iskustvo iz prijedorskih koncentracionih logora, govorio je o potrazi za nestalim članovima obitelji, posebno za ocem, te aktivizmu u svom rodnom Prijedoru.

Sanja Mitrović pričala je o svom iskustvu tokom bombardovanja Beograda 1999. godine, napuštanju Srbije i odlasku u Holandiju.

Pored tri “jugoslovenske priče” publika je sinoć mogla čuti i priču koju je kazivao Manfred Zapatka. Njegova sjećanja su o postratnom periodu u Njemačkoj i povratku oca iz ratnog zarobljeništva, dok je Valery Tscheplanowa ispričala svoje iskustvo emigracije iz Sovjetskog saveza u Njemačku.

Laibach, pored sjajne muzike, ovom projektu je donio i snažnu simboliku. Njihov koncert u Beogradu 1989. predvidio je sraman i krvava raspad Jugoslavije, dok su koncertom 1995. godine u Sarajevu označili kraj rata u BiH i potpisivanje Dejtonskog sporazuma.