Svijet
0

Od predsjedničke palače do zloglasnog zatvora za samo jednu godinu

Klix.ba
Muhamed Mursi na sudu (Foto: AFP)
Muhamed Mursi na sudu (Foto: AFP)
Smijenjeni egipatski predsjednik Muhamed Mursi i njegovi saradnici 8. januara se trebaju pojaviti na ponovljenom suđenju, odlučio je danas sud u Kairu. U međuvremenu će boraviti u zloglasnom zatvoru Tora.

Mursiju se sudi zbog podsticanja na ubistva antivladinih demonstranata za vrijeme sukoba njegovih pristalica i protivnika, a u prvom javnom pojavljivanju, nakon što ga je vojska smijenila 3. jula, ovaj demokratski izabrani predsjednik je poručio: "Ja sam predsjednik Egipta i smijenjen sam u vojnom udaru protiv svoje volje".

Mursi je ostao prkosan i odbacio autoritet suda, dok njegove pristalice tvrde da je on i dalje legitimni predsjednik najmnogoljudnije zemlje u arapskom svijetu.

Ovom Egipćaninu zatvor nije nepoznato mjesto. U toku tri decenije autoritativne vladavine njegovog svrgnutog prethodnika Hosnija Mubaraka, u vrijeme kad je Muslimanskom bratstvu rad zvanično bio zabranjen, Mursi je živio uglavnom u tajnosti.

Prije kraja Mubarakove ere, krajem januara 2011. godine, bio je uhapšen i našao se u istoj situaciji sa brojnim islamističkim pristalicama širom egipatskih zatvora, dok je u revoluciji protiv Mubaraka na ulicama narušavan javni red i mir.

Prethodno je 2006. godine sedam mjeseci proveo u zatvoru zbog učešća u demonstracijama kojima su podržavane reformističke sudije.

Nije bio prvi izbor Muslimanske braće za predsjednika države. Izronio je kao opcija nakon što je "otpao" jedan od moćnih finansijera stranke Khairat al-Shater, uprkos nadimku "rezervni točak".

U junu 2012. je položio zakletvu kao Mubarakov nasljednik, pobijedivši bivšeg premijera Ahmeda Shafiqa.

Svi Mursijevi prethodnici bili su generali, a njemu nije pošlo za rukom da održi jedinstvo među Egipćanima nakon ustanka, piše AFP. Kritičari su ga optužili za preveliku koncentraciju moći u rukama Bratstva. Godina dana, koliko je vladao, protekla je u znaku duboke polarizacije, nesigurnosti, nemira i ekonomske krize. Prije svrgavanja je priznao da je napravio "mnoge greške koje je potrebno ispraviti", ali je insistirao na tome kako je izabran u "slobodnim i poštenim izborima".

Njegove riječi nisu se čule. Milioni ljudi izašli su na ulice 30. juna optužujući ga da je prekršio obećanje kako će biti "predsjednik svih Egipćana", te da nije ispunio ideale revolucije iz 2011. godine.

Od prijema u zanosu, koji su mu 2012. priredile vjerne pristalice na Trgu Tahrir u Kairu, došao je do tačke u kojoj ga milioni ne vole.

Mursi je rođen u selu El-Adwah u delti Nila 1951. godine, a glasnogovornik Bratstva postao je 2010. godine. Diplomirani je inžinjer i ima doktorat Univerziteta Južne Californije, gdje je 1982. godine bio asistent profesora.

Oženjen je, ima petero djece i troje unučadi, a u političku arenu prvi put je kročio 2000. godine, kada je u Parlament izabran kao nezavisni kandidat.