U narednih 15 godina
0

Od pothranjenosti bi moglo oboljeti 450 miliona djece

FENA
Oko 450 miliona djece će patiti od zastoja u fizičkom i mentalnom razvoju u narednih petnaest godina ako se ništa ne poduzme protiv pothranjenosti, navodi se u izvještaju britanske nevladine organizacije Save the Children.

„Svijet je napravio spektakularan napredak na smanjenju smrtnosti djece, sa 12 na 7,6 miliona (između 1990. i 2010. godine), ali taj napredak će se zaustaviti ako se ne budemo borili protiv pothranjenosti“, upozorio je glavni direktor organizacije Justin Forsyth.

Save the Children je pozvao britansku vladu da ove godine organizira samit o gladi u svijetu, koristeći prisustvo brojnih lidera za vrijeme Olimpijskih igara ovog ljeta.

Svaki dan svakog sata 300 djece umre od pothranjenosti, često zbog toga što nemaju osnovnih namirnica“, podsjetio je Justin Forsyth.

„Boreći se protiv gladi i pothranjenosti, lideri u svijetu imaju mogućnost promijeniti situaciju miliona djece“, dodao je.

Trenutno je 171 milion djece pogođen zastojem u rastu zbog pothranjenosti, navela je ova nevladina organizacija. Nedostatak hrane, zajedno s bolestima, sprečava tijelo i mozak da se normalno razvijaju, uzrokujući trajna oštećenja.

U izvještaju se predviđa da će u Aziji, naprimjer, gdje 100 miliona djece pati od zastoja u razvoju, još sedam miliona djece biti pothranjeno do 2050. godine zbog utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju.

Nevladina organizacija naglašava da postoje jednostavna rješenja kao što su vitaminski i mineralni dodaci i zalaže se za dojenje.

Pothranjernost djecu čini podložnom bolestima i prema izvještaju ona je uzrok najvećeg broja smrtnih slučajeva zbog dijareje, malarije i upale pluća.