Svijet
0

Od početka stoljeća prirodne katastrofe uzrokovale dva i po triliona dolara štete

SRNA
Od početka 21. stoljeća prirodne katastrofe su prouzrokovale dva i po triliona dolara štete - navode UN.

U referatu UN, koji sadrži pregled ekonomskih gubitaka od stihija za 56 zemalja, ističe se da je 2012. godine bilo više od od 310 elementarnih nepogoda – zemljotresa, poplava, uragana, od kojih je poginulo više od devet hiljada ljudi i stradalo više od milion stanovnika planete.

Prema ocjenama eksperata, osnovnu štetu ekonomiji nanose uragani i zemljotresi.

Postoje rizici koji se još nisu ispoljili u punoj mjeri. Na primjer, čovječanstvo za sada nije imalo prilike da se suoči sa posljedicama pada velikog meteora ili asteroida na Zemlju.

Osnovne elementarne nepogode koje prijete čovječanstvu vezane su za kosmos i unutrašnju energiju Zemlje. Kosmičke opasnosti su, prije svega, veliki meteori i asteroidi koji mogu da padnu kako na teritorije, tako i na akvatorijume.

Na aktvatorijumima oni izazivaju ogromni cunami sa katastrofalnim posljedicama. Što se tiče unutrašnjih snaga Zemlje, to su, prije svega, zemljotresi, koji mogu da izazivaju i cunami.

Bolne tačke savremene civilizacije, prema mišljenju eksperata, postaju veliki gradovi sa složenom infrastrukturom, kao i tehnički objekti poput nuklearnih centrala. Njihovo oštećenje više puta će ojačati razorno dejstvo stihije. Primjer japanske nuklearne centrale "Fukushima" to potvrđuje.

Savremena nauka i tehnologija omogućavaju da se minimalizuju rizici od elementarnih nepogoda, ali čovječanstvo ne preduzima napore u tom pravcu - upozoravaju eksperti.