SAD
0

Od Kenije se traži izručenje ratnih zločinaca iz Ruande

FENA
Foto: AFP Graphics/File
Foto: AFP Graphics/File
Sjedinjene Američke Države traže od Kenije da izruči osumnjičene za genocid u Ruandi jer vjeruju da ih ta zemlja krije već godinama, saopćio je u ponedjeljak američki ambasador za pitanja ratnih zločina Steeven Rap.
  • Činjenica da Kenija nije izručila osumnjičene Tribunalu za ratne zločine u Ruandi dio je problema u vezi s imunitetom koji imaju političari u ekonomski najjačoj državi istočne Afrike, smatra Rap.

Međunarodni krivični sud za Ruandu saopćio je još prošle godine da Kenija nije uspjela da privede Felisiena Kabugu, najtraženijeg čovjeka iz Ruande, iako su postojali dokazi da je ušao u zemlju, kao i o podnošenju zahtjeva za prebivalište, odobrenju vize i otvaranju bankovnog računa.

Kabuga je imućni biznismen optužen za finansiranje milicija koje su 1994. godine za 100 dana ubili oko 800.000 pripadnika plemena Tutsi i umjerenije članove plemena Hutu.

SAD su za njegovo hvatanje raspisale nagradu od pet miliona dolara. Rap je saopćio da je vidio fotografije Kabuge u Keniji i da je po dolasku u Nairobi dobio nove informacije o njegovom boravku u toj zemlji, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, posljednji odgovor kenijske vlasti je da je Kabuga napustio njihovu državu, ali da još traže dokaze o njegovom odlasku.

  • Ako još tražite dokaze, ne možete pouzdano da kažete da je otišao, tako da mislim da možemo da pretpostavimo da je taj čovjek još ovdje, izjavio je Rap.

Američki ambasador je istakao neophodnost saradnje kenijske vlade na hapšenju i izručivanju Kabuge međunarodnom sudu.

Stručnjaci smatraju da je Kabuga imao unosne poslovne dogovore s moćnim pojedincima u vlasti bivšeg predsjednika Daniela Arapa Moija, a sigurnosni izvori vjeruju da plaća za zaštitu u toj državi.

Rap je, također, izjavio da se nada da je Kenija spremna da privede pravdi krivce za nasilje poslije spornih izbora prošle godine, u kojima je poginulo najmanje 1.300 osoba.

Usprkos obećanju vlasti da će uhvatiti organizatore nereda, mnogi građani sumnjaju da će moćni pojedinci, zbog imuniteta koji imaju političari, biti uhapšeni i optuženi.