Svijet
334

Od Indonezije do Rusije: Bajram širom svijeta

Klix.ba
Proslava Bajrama u Indoneziji (Foto: EPA)
Muslimani širom svijeta danas obilježavaju veliki blagdan, Ramazanski bajram, kojim se označava kraj svetog mjeseca posta, ramazana.

Muslimani u Kuala Lumpuru u Maleziji prvog dana Bajrama posjećuju mezare svojih preminulih, kao i poginulih nakon nesreće malezijskog aviona.

Muslimani u Rusiji su Bajram dočekali namazom ispred džamije u Moskvi.

Muslimani u Indoneziji, najbrojnijoj muslimanskoj naciji, prisustvuju molitvama ispred džamije u Sumatri i drugim mjestima. Oni napuštaju svoja sela, te se tradicionalno čamcima voze do luke Sunda Kelapa u Jakarti gdje obilježavaju svoj blagdan.

U džamiji Zabil u području Bur Dubai, Bajram-namaz klanjao je šejh Dubaija Muhammad bin Rašid al-Maktum i predstavnici Vlade. Šejh Maktum na namaz je došao privatnim helikopterom i nakon Bajram-namaza primio je čestitke građana.

Nakon bajramske hutbe, građani su također međusobno čestitali Bajram.

Nekoliko hiljada vjernika bilo je u džamiji Broadmeadows u Melbourneu u Australiji, gdje je Bajram namaz predvodio turski ataše za administrativne i društvene poslove Kerim Birinci. Ovom prilikom, on je poželio u ime svih vjernika da se prekine ljutnja između članova porodica i prijatelja, te da se ne zaborave stariji, bolesni, nemoćni, kao i oni kojima treba pružiti ruku pomoći.