Svijet
0

Od hladnoće u Indiji umrlo 80 ljudi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U New Delhiju izmjereno je svega tri Celzijusova stepena, što je najniža temperatura vazduha u poslednjih 40 godina, dok je od talasa hladnoće, koji je zahvatio sjeverni dio zemlje, umrlo više od 80 ljudi.

"U New Delhiju je jučer bio najhladniji dan u posljednje četiri decenije, a, prema predviđanjima, narednih dana se očekuje novi pad temperature", izjavio je direktor nacionalnog meteorološkog centra B.P. Jadav.

U Lehu, glavnom gradu himalajskog regiona Ladak, u indijskom dijelu Kašmira, tokom noći izmjerena je rekordno niska temperatura od minus 20 Celzijusovih stepeni. 

U više regiona na sjeveru zemlje škole su zatvorene do 15. januara zbog nedostatka grijanja u ustanovama. 

Lokalne vlasti saopštile su da je u talasu hladnoće, koji je tokom prošle sedmice zahvatio sjever zemlje, umrlo 80 osoba.

"Prema našim informacijama, u poslednja 24 sata umrlo je 17 osoba", izjavio je danas K.K. Sinha, jedan od zvaničnika Službe prve pomoći u Luknau, glavnom gradu države Utar Pradeš. 

On je dodao da je do sada 86 ljudi umrlo od hladonoće. 
Broj žrtava hladnoće raste, uprkos naporima vlade da za ugroženo i siromašno stanovništvo obezbijede ćebad, ogrijev i lijekovi, a lokalne vlasti tražile su da se otvore improvizovana skloništa za beskućnike kako bi se sklonili od hladnoće.