WHO
0

Od gripe H1N1 umrlo 11.516 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pandemijska gripa H1N1 čija je aktivnost dostigla vrhunac u većem dijelu sjeverne hemisfere izazvala je smrt najmanje 11.516 osoba u svijetu otkako se pojavila u proljeće ove godine, navodi se u izvještaju koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila u srijedu.

Virus je najviše ugrozio američki kontinent na kojem je umrlo 6.670 osoba. U SAD-u broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija ne prestaje da opada otprije šest sedmica, iako je broj upala pluća u posljednjih 11 sedmica iznad normi, navodi WHO, a prenosi AFP.

U evropskoj regiji širenje virusa svinjskog, ptičjeg i ljudskog porijekla koji je izazvao najmanje 2.045 smrtnih slučajeva, "dostiglo je vrhunac u većini zemalja".

U nekima od njih, kao što su Mađarska i Crna Gora, bolest još uvijek napreduje, dok se u nekim virus ponovo pojavljuje, naprimjer u Srbiji, Ukrajini, Gruziji i Turskoj.

Prema podacima WHO-a prikupljenim u petnaestak zemalja u toj regiji, najveći broj simptoma gripe registriran je kod djece do četiri godine starosti i kod one od pet do 14 godina.

U centralnoj Aziji i na Srednjem istoku prenošenje virusa je još uvijek aktivno, naročito u Egiptu i Kazahstanu, objašnjava WHO, iako navodi da raspolaže s malo podataka iz tih regija.

U pacifičkoj Aziji virus ostaje aktivan, "ali je globalno u opadanju", saopćila je organizaicja navodeći da je bilo 1.039 smrtnih slučajeva.

Iako je bolest u opadanju u mnogim razvijenim zemljama, organizacija je saopćila da će prve donacije vakcina biti upućene "iduće sedmice" u Azerbejdžan i Mongoliju.

Ove dvije zemlje su izabrane između 95 zemalja u razvoju koje treba da od WHO-a dobiju oko 200 miliona doza vakcina za imunizaciju najviše 10 posto stanovništva.