Tri eura dnevno
0

Od februara u Veneciji skuplji javni toaleti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turisti koji će posjetiti Veneciju u jeku sezone karnevala, a da prethodno nisu rezervisali smještaj putem interneta, morat će brinuti i o troškovima za odlazak u javne toalete koji su najavili drastična poskupljenja.

Od 1. februara korištenje javnih toaleta u gradu duždeva koštat će namjernike tri eura dnevno, što je tri puta više nego izvan sezone.

Za stanovnike Venecije predviđene su niže tarife (25 centi) ali pod uslovom da imaju "pretplatnu WC-kartu" koja košta tri eura, dok će za one koji su prevalili 60 godina života korištenje javnih zahoda biti besplatno.

"Oni koji rezervišu plaćat će manje (dva eura), a oni koji to ne budu učinili plaćat će više (tri eura). To je nova logika našeg grada", kazao je inicijator ovog poskupljenja, zamjenik gradonačelnika Venecije Michele Vianello, a prenijela agencija Ansa.

On je u četvrtak s gradonačelnikom Massimom Cacciarijem predstavio svijetu novu platformu turističkog razvoja grada kojom se želi potaknuti online rezervacija usluga prijevoza, parkiranja i javnih ustanova.