Svijet
0

Od euforije do tragedije u Zapadnoj Virdžiniji

FENA
U zapanjujućem i srceparajućem obratu, članovima porodica poručeno je u srijedu prijepodne da je 12 od 13 zarobljenih rudara mrtvo - tri sata nakon što su počeli slaviti vijest da su živi.

Jedini preživjeli, Randal McCloy, u kritičnom je stanju, ali nije pokazivao znake oštećenja mozga ili trovanja ugljičnim monoksidom nakon što je bio zarobljen u oknu dan i po, saopćio je liječnik. Sa svojih 27 godina McCloy je bio najmlađi u grupi, javio je AP.

Razorna novinska informacija o ostalima šokirala je i razbjesnila članove porodica koji su se pridružili u slavlju guverneru Jou Manchinu nekoliko sati ranije kada se proširila vijest da je 12 rudara živo. Spasilačke ekipe pronašle su prvu žrtvu ranije u utorak navečer.

McCloy je bio u nesvjesnom stanju, ali je buncao dok je pristizao u bolnicu, saopćeno je iz bolnice.

McCloy je prebačen u odjel intenzivne njege Memorijalne bolnice Ruby u Morgantownu u zapadnoj Virdžiniji, gdje je ostao u kritičnom stanju. Liječnici su saopćili da je on pod sedativima i da diše na ventilator, te da nije bilo nikakvih trenutnih znakova oštećenja na mozgu.

"On reaguje na stimulacije, i to je dobro", izjavio je dr. Lawrence Roberts na brifingu za npovinare. Nema nikakvih znakova trovanja ugljenmonoksidom, kazao je. Većina ostalih rudara bila je u 50-im godinama života, a liječnici tvrde kako je moguće da je starosna dob McCloya pomogla mladiću da ostane živ.

Charles Green, McClojev punac, izjavio je za TV mrežu ABC kako je reagovao kada je ustanovio da je njegov zet jedini preživjeli. "Bio sam razoren. Najiskrenije saučešće svoje porodice upućujem ostalim porodicama", kazao je.

Trinaest rudara bilo je zarobljeno osamdesetak metara ispod površine u rudniku Sago od eksplozije koja se dogodila u ponedjeljak ujutro. Rudnik se nalazi oko 160 km sjeveroistočno od Charlestona. Dok su spasioci pokušavali da se probiju do ljudi, porodice su čekale u baptističkoj crkvi Sago tokom emotivnih dvodnevnih molitvi za njihove živote.

U utorak navečer porodice su, međutim, počele izlaziti iz crkve uzvikujući "Oni su živi!" Crkvena zvona počela su zvoniti a porodice su se grlile, dok su političari proglasili vijest o njihovom spašavanju čudom.

Dok su su se ambulantna vozila kretala iz rudnika prevozeći onoga za koga su porodice vjerovale da je prvi preživjeli, one su aplaudirale, ne znajući još da nema drugih.

Iako je guverner objavio da je 12 ljudi preživjelo, kasnije se ispostavilo kako su vijesti neizvjesne. Dok se crkvom širila vijest o preživjelima, on je pokušao ustanoviti šta se događa, kazao je.

"Odjednom smo čuli porodice euforičnom stanju, svi su vrištali i uzvikivali u radosti, i upitao sam svoje ljude 'da li znate šta se dešava?' jer smo bili izolovani i nismo znali ništa'", izjavio je guverner Virdžinije Joe Manchin.