Svijet
0

Od danas ispit za dobivanje britanskog državljanstva

FENA
Doseljenici će u Velikoj Britaniji od danas, ako žele dobiti britansko državljanstvo, morati polagati i obavezan ispit o "britanstvu" sličan onome koji se već godinama polaže u Sjedinjenim Državama.

Pored ispita iz engleskog jezika, budući državljani Ujedinjenog Kraljevstva će morati da polože i test s 24 pitanja, uglavnom o britanskom društvenom i pravosudnom uređenju. Taj test će platiti 34 funte. Država će im, međutim, prije toga omogućiti besplatno pripremno školovanje za ispit.

Komentator "Daily Telegrapha" primjećuje u utorak da u testu ima pitanja i o položaju žena, Anglikanskoj crkvi, ulozi monarhije, pa čak i o lokalnim dijalektima u Britaniji, ali da nema ničega iz britanske historije. Budući državljani tako, ističe list, ne treba da znaju ko je, naprimjer, bio admiral Nelson. Usto, ocjenjuje list, ni mnogi rođeni Britanci vjerovatno ne bi mogli položiti taj ispit.

Prema zakonu pravo na zahtjev za dobivanje britanskog državljanstva ima svaki čovjek koji legalno boravi u Velikoj Britaniji najmanje pet godina. Za to vrijeme ne bi trebalo da ostavi nikakav trag o "lošem karakteru" ili kriminalnoj aktivnosti.

Do sada se, kada se ispune ti uvjeti, polagala samo zakletva Britaniji i monarhiji, u jednoj rečenici, kod lokalnog advokata.

Drugačija su pravila za izbjeglice i političke azilante kojima do prava na državljanstvo, prema sadašnjem zakonu, treba najmanje sedam godina. Ta prava ne važe za one koji imaju studentsku ili diplomatsku vizu koje, bez obzira na dužinu boravka u Britaniji, ne daju nikakva prava.

Pored uvođenja obaveznog ispita, novim zakonom je predviđeno da se britansko državljanstva može u određenim okolnostima i oduzeti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu žive 62 miliona stanovnika, među kojima je skoro osam posto doseljenika.