Svijet
0

Od bolesti izazvane enterovirusom u Kini umrla 43 djeteta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj smrtnih slučajeva porastao je na 43 od virusa od koga je oboljelo hiljade djece širom Kine, javili su u petak kineski mediji.

Dvadesetdvomjesečna beba iz istočne pokrajine Jiangxi preminula je u četvrtak u lokalnoj bolnici, saopćili su zdravstveni zvaničnici državnoj novinskoj agenciji Xinhua.

Zaključno sa srijedom, od virusa je oboljelo oko 25 hiljada djece u sedam kineskih pokrajina, plus u Pekingu, javila je Xinhua.

Očekuje se da će broj rasti nakon što je ministarstvo zdravstva prošle sedmice naredilo ekipama zdravdstvene zaštite da dostavljaju izvještaje o slučajevima virusa u roku od 24 sata.

Virus je još jedan predmet velike zabrinutosti kineskih vlasti dok se pripremaju za Olimpijadu u augustu u Pekingu. O slučajevima virusa javljeno je na području od pokrajine Guangdong na jugu do pokrajine Jilin na sjeveroistoku, te u velikim gradovima među kojima su Peking i Šangaj.

Troje ljudi u pokrajini Jiangxi ostalo je u kritičnom stanju nakon što su se zarazili virusom, javila je Xinhua u petak.

Za većinu slučajeva bolesti u ovoj godini u Kini krivi se enterovirus 71.

Virus se širi kontaktom s pljuvačkom, fekalijama, izlučevinama iz nosa i grla ili tečnošću koja se luči iz plikova. Nema vakcine ni konkretnog oblika liječenja bolesti, ali većina djece koja doživi blaži oblik bolesti oporavi se brzo nakon što ih kratko zahvati groznica i svrbež.

Očekuje se da bolest dostigne vrhunac u junu i julu kada ljetne temperature dostignu vrhunac.