Angola
0

Od bjesnila u umrlo više od 50 djece

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 50 djece u angolskoj prijestolnici Luandi u protekla tri mjeseca umrlo je od bjesnila, stvarajući paniku u gradu s hiljadama pasa lutalica čiji ugriz može prenijeti virus na ljude, saopćio je u utorak zdravstveni zvaničnik.

"Ovo nikad ranije nisam vidio u Angoli. Virus je izuzetno ozbiljan jer se smatra smrtonosnim za ljude", izjavio je bolnički direktor Luis Bernardino, javio je Reuters.

Bjesnilo je akutna virusna zaraza koja je skoro uvijek fatalnog ishoda kada se ne liječi. Ono se obično prenosi pljuvačkom tokom ugriza zaražene životinje. Djeca su obično najčešće žrtve bjesnila jer se ne mogu zaštititi od pasa.

Vlasti u Luandi bore se da suzbiju virus. Prošlog je mjeseca u vakcinaciji širom grada cijepljeno 100.000 životinja - pasa, mačaka i majmuna.

"U većini slučajeva djeca umru od virusa jer njihove porodice ne traže na vrijeme medicinski tretman", izjavio je Bernardino, prenosi Reuters.

Angola, koja se oporavlja od skoro trodecenijskopg građanskog rata koji je okončan u 2002., ima jednu od najviših stopa smrtnosti djece na svijetu, Dvoje od petero djece umre prije pete godine života, sudeći po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Od bjesnila umre skoro 50.000 ljudi širom svijeta svake godine.