Nagriza ga zub vremena
0

Od Auschwitza bi mogle ostati ruševine

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Koncentracioni logor Auschwitz, koji svjedoči o nacističkim zločinima, polako nestaje i postaje žrtva starosti i masovnog turizma.

Čuvari ovog memorijalnog centra pokušavaju svim silama da spase što se spasiti može prije nego što bude prekasno.

Zvaničnici su tokom protekle sedmice pokrenuli globalnu kampanju za prikupljanje 120 miliona eura neophodnih za popravke baraka, stražarskih kula, krematorijuma i drugih građevina u muzeju "Auschwitz-Birkenau" i drugih memorijalnih lokacija na jugu Poljske.  

U okviru kampanje pod motom "Intervenišite odmah" Njemačka je u fond uplatila 60 miliona eura, dok su SAD najavile donaciju od 12 miliona eura, Austrija šest miliona eura i nekoliko manjih iznosa iz drugih zemalja. Na ovaj način u fondu bi bilo obezbjeđno 80 miliona eura, što predstavlja dvije trećine neophodnih sredstava. 

Kampanja je prisutna u medijima, a proširena je i na društvenu internet stranicu "Facebook".

Direktor Muzeja Piotr Cywinski, tokom nedavnog obilježavanja 66 godina od kako su sovjetski vojnici oslobodili logor, apelovao je na hitno pokretanje akcije s ciljem rekonstrukcije memorijalnog centra, jer bi u suporotnom od Auschwitza u narednih deset godina mogle ostati samo ruševine. 

"Više nema ostataka logora Treblinka, Kulmof, Sobibor i Belzec", rekao je Cywinski, aludirajući na činjenicu da su ove koncentracione logore uništili sami nacisti, nastojeći da prikriju svoje zločine. 
Cywinski je naglasio da se ne smije dozvboliti da najveći od koncentracionih logora nestane usljed zuba vremena i ravnodušnosti. 

Prije samo nekoliko godina posjetici su mogli da uđu u sve barake u logoru, ali sada je to moguće samo u četiri i to samo onda kada to vremenski uslovi dozvoljavaju. Čak i na najočuvanijim barakama nedostaje veliki broj cigli, napukli su zidovi i krov. 

Muzej planira da prikupljenim novcem 2012. godine pokrene masovne napore i obnovi 45 baraka u Birkenau, gdje su bile smještene žene. 

Nacisti su otvorili Auschwitz nakon invazije na Poljsku 1939. godine što je i bio neposredna povod za izbijanje Drugog svjetskog rata. U logor su prvo dovođeni Poljaci i politički zatvorenici. 

Početkom primjene plana o "Konačnom riješenju" nacisti su izgradili i Birkenau. 	Nijemci su, potom, transportovali ljude u stočnim vagonima iz svih dijelova Evrope i usmrtili su najmanje 1,1 miliona ljudi u gasnim komorama ili na neki drugi varvarski način.