Makedonija
0

Od atentata na predsjednika Gligorova prošlo 15 godina

FENA
Kiro Gligorov
Kiro Gligorov
Danas se navršava 15 godina od atentata na prvog predsjednika nezavisne Makeodnije Kiru Gligorova.

Atentat se dogodio 3. oktobra 1995. u centru Skoplja, dok se Gligorov kretao službenim autom prema predsjedničkom uredu u zgradi parlamenta.

Gligorov je preživio atentat koji je bio izveden eksplozivom postavljenim u automobilu Ami 8, s teškim povredama glave, nakon čega je bio podvrgnut višestrukim hirurškim intervencijama, koje je izvodio, kako prenosi Tanjug, i poznati beogradski neurohirurg dr. Vaso Antunović.

Na mjestu je poginuo vozač automobila i jedan slučajni prolaznik, a ozlijeđen je također tjelohranitelj i još dvoje građana.

I nakon 15 godina još ostaje nepoznanica ko stoji iza pokušaja ubojstva Gligorova, pa je i dalje otvoren istražni postupak koji se vodi protiv nepoznatog počinitelja.

Dosad je jedino utvrđeno da je atentat bio dobro organiziran i da je samo sreća spasila Gligorova od sigurne smrti.

Tokom istrage provjereno je 30.850 vozila i 15.000 objekata, legitimirano 188.000 ljudi, od kojih je kod 19.000 izvršen pretres.

Tridesetak ljudi osumnjičenih kao mogući izvršitelji atentata bilo je pozvano na informativni razgovor, ali dosad niko nije službeno optužen za napad.

Gligorov je bio mladi beogradski odvjetnik prije Drugog svjetskog rata, makedonski partizan u vrijeme Narodnooslobodilačke borbe i visoki funkcioner jugoslavenske federacije, pored ostalog i predsjednik savezne skupštine.