Hamid Karzai
0

Od Amerikanaca traži da spriječe civilne žrtve u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Hamid Karzai izjavio je u utorak da Sjedinjene Države i ostali zapadni vojni saveznici nisu poslušali njegove pozive da zaustave zračne udare u Afganistanu, upozoravajući da se borba protiv militanata ne može dobiti bez podrške naroda u Afganistanu.

Obraćajući se parlamentu na otvaranju zasjedanja, Karzai je zatražio od Amerikanaca da slijede novu vojnu strategiju u Afganistanu kojom bi se povećala saradnja s afganistanskim snagama i zvaničnicima kako bi se spriječile civilne žrtve, javio je AP.

Karzai je izjavio da je njegova vlada poslala pismo komandi NATO-a u Kabulu prije dvije sedmice u kome se žali na civilne žrtve, hapšenja i pretrage po kućama. To je četvrto takvo pismo poslano zapadnim vojnim liderima u Afganistanu.

Karzai je nastavio da se vraća toj temi, sugerirajući kako napori NATO-a i SAD da smanje broj tih ubistava nisu zadovoljili afganistansku vladu.

Amerikanci i NATO tvrde da militanti namjerno koriste civile kao živi štit i pojavila su se ponovljena sporenja oko toga da li su među ubijenima u vojnim operacijama civili ili militanti.

Posljednji spor izbio je prije dvije sedmice, kada je američka vojska saopćila da je ubila 32 militanta u istočnoj pokrajini Nangarhar, dok je Karzai izjavio da je među ubijenima 17 civila.

"Nećemo prihvatiti civilne žrtve na našem tlu tokom borbe protiv terorizma i ne možemo ih tolerirati", izjavio je Karzai.

"Godinama mi dolazi afganistanski narod i govori mi 'Mi smo saveznici, obavezali smo se na borbu protiv terorizma i pozdravili smo međunarodnu zajednicu u Afganistanu - zašto smo onda žrtve zračnih udara?'", izjavio je Karzai.

Civilne žrtve podrivaju podršku Karzaiju uoči njegovih napora na reizboru u ovoj godini. One također slabe podršku stranim trupama potrebnu da se proširi utjecaj vlade širom zemlje.