Evropska unija
0

Od 1. marta zabrana proizvodnje bočica s bisfenolom A

FENA
Od 1. marta u Evropskoj uniji na snagu stupa zabrana proizvodnje bočica za bebe koje sadrže bisfenol A, a od 1. juna zabrana će se odnositi i na uvoz i prodaju takvih bočica, saopćila je u petak Evropska komisija.

Bisfenol A je organska molekula koja se koristi u proizvodnji plastičnih proizvoda poput dječjih bočica. Kod dojenčadi do šest mjeseci još nije razvijen mehanizam za izbacivanje bisfenola iz tijela, koji može dospjeti u hranu iz bočice koja se zagrijava na visokoj temperaturi.

"Zabrana bisfenola važan je korak u našim naporima prema boljoj zaštiti zdravlja građana EU-a, posebice kada je riječ o našoj djeci. Budući da nema sigurnih pokazatelja u pogledu štetnosti bisfenola A za dojenčad, Komisija je ocijenila da je potrebno poduzeti odgovarajuće korake. Cilj nam je dodatno smanjiti izloženost najranjivijih članova naše populacije bisfenolu kako bismo sačuvali njihovo zdravlje", izjavio je povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača John Dali.

Proizvođači su već ranije na dobrovoljnoj osnovi počeli povlačiti bočice s bisfenolom A i zamjenjivati ih sigurnijim proizvodima.

EFSA, tijelo Evropske komisije zaduženo za sigurnost hrane, zaključila je u septembru prošle godine da bisfenol nije opasan po zdravlje ako dnevna doza ne prelazi 0,05 miligrama po kilogramu tjelesne težine.

Međutim, naučnici su za bebe preporučili pojačani oprez sve dok se ne dođe do vjerodostojnijih podataka o mogućoj štetnosti.